انجام كارهاي تكراري هميشه و همه جا كسالت‌بار و ناخوشايند بوده و همه به‌دنبال روش‌هايي براي فرار از انجام اين كارها هستيم. اين موضوع در فتوشاپ هم صادق است و با وجود جذابيت محيط فتوشاپ و عمليات انجام گرفته در آن، وقتي اين عمليات به كارهاي تكراري هر روزه تبديل شود، ناخوشايند و كسالت‌بار خواهد بود. امور تكراري در همه مخاطبان فتوشاپ ممكن است وجود داشته باشد و هر فرد به نحوي با اين نوع كارها سر و كار داشته باشد. مثلا يك عكاس هر روز شايد بارها مجبور است تصوير گرفته شده توسط دوربين را كه اندازه بزرگي دارد كنار هم چيده و سري چندتايي عكس پرسنلي تهيه كند يا يك طراح صفحات وب لازم است با طي يك پروسه تكراري تصاوير با حجم‌هاي بالا و كيفيت‌هاي مختلف را به تصاويري با حجم پايين و كيفيت مناسب صفحه وب تبديل كند يا يك طراح گرافيست لازم است براي ايجاد جلوه دلخواهي كه تركيبي از چند عمليات مختلف در محيط فتوشاپ است چند بار روي تصاوير مختلف تكرار كند. در همه اين حالات آرزوي اين افراد وجود امكاني براي آموزش فتوشاپ در امور تكراري و انجام خودكار اين عمليات است. در اين شماره قصد داريم با نگاهي دقيق‌تر به پانل اكشن فتوشاپ با ابزارها و قسمت‌هاي مختلف آن بيشتر آشنا شده و از آنها در ذخيره‌سازي امور تكراري در محيط فتوشاپ استفاده كنيم.از پانل اكشن كه با فشار دكمه‌هاي تركيبي alt+F9 يا از مسير Window\Action قابل فراخواني است، به​منظور ذخيره‌سازي عمليات انجام گرفته در فتوشاپ و اجراي دوباره آنها استفاده مي‌شود. در اين پانل مجموعه اكشن‌هاي آماده فراواني وجود دارد كه با انتخاب هر يك از آنها و كليك روي دكمه پخش در پايين پانل (البته بعد از باز‌كردن يك تصوير) مي‌توانيم آن اكشن را روي تصوير مورد نظر اجرا كنيم. هر اكشن (H) با زيرمجموعه مراحل تشكيل‌دهنده خود (I) داخل يك مجموعه (G) قرار مي‌گيرد كه به آن مجموعه اكشن گفته مي‌شود. در مجموعه پيش‌فرض اين پانل 13 اكشن قرار گرفته كه از آنها مي‌توانيم براي اعمال جلوه‌هاي متنوعي به تصوير استفاده كنيم. علاوه بر مجموعه پيش‌فرض، با كليك روي منتها‌اليه سمت راست و بالاي پانل اكشن (M) مي‌توانيم در بخش تنظيمات و مديريت مجموعه اكشن‌ها به 9 مجموعه اكشن آماده ديگر ـ كه در هر مجموعه تعداد فراواني اكشن آماده قرار گرفته ـ دسترسي داشته باشيم. اين مجموعه‌ها عبارت است از:

1 ـ Commands: دسترسي و فراخواني سريع فرامين

2 ـ Frames: ايجاد قاب‌هاي آماده براي تصوير

3 ـ Image Effects: اعمال جلوه‌هاي تصويري

4 ـ ‌Lab-black & white: سياه و سفيد نمودن تصوير

5 ـ Production: تبديل و دسترسي به اندازه‌هاي آماده

6 ـ Star trails: چرخش ستاره​اي

7 ـ Text Effects: جلوه‌هاي متني

8 ـ Textures: ايجاد بافت و پس زمينه

9 ـ Video Action: تنظيمات ويدئويي

افزون بر مجموعه‌هاي ذكر شده، با انتخاب دكمه شروع ضبط(Begin Record) در قسمت پايين پانل اكشن (B) قبل از انجام عمليات دلخواه مي‌توانيم عمليات انجام گرفته را ضبط كنيم و مواقع نياز با كليك روي دكمه Play Selection (C) آنها را اجرا كرده و كل عمليات ذخيره شده را روي تصوير جديد دوباره اعمال كنيم. در پايين پانل اكشن شش دكمه جلب نظر مي‌كند كه از آنها مي‌توانيم براي حذف يك اكشن ذخيره شده (F)، ايجاد اكشن جديد (E)، ايجاد مجموعه جديد (D)، اجراي اكشن انتخاب شده (C)، شروع ذخيره اكشن (B) و توقف اكشن (A) استفاده كنيم. براي شروع ايجاد يك اكشن جديد بايد ابتدا روي دكمه دوم پانل اكشن (E) كليك كنيم تا پنجره New Action ظاهر شود.در اين پنجره در قسمت Name با وارد‌كردن نام اكشن مورد نظر در قسمت Set مجموعه‌اي را كه در نظر داريم اكشن مورد نظر در آن مجموعه ذخيره شود، انتخاب مي‌كنيم. سپس با تعريف دكمه ميانبر اكشن كه يكي از دكمه‌هاي تابعي صفحه كليد به تنهايي يا تركيبي با Shift ياCtrl است، انتخاب مي‌شود. براي متمايز‌كردن اكشن مورد نظر از بقيه اكشن‌ها مي‌توانيم رنگ دلخواهي نيز براي آن تعريف كنيم تا در پانل اكشن با اين رنگ متمايز شود. در انتها با كليك روي دكمه Record عمليات ضبط را شروع مي‌كنيم. هنگام ضبط براي توقف ضبط و شروع مجدد ضبط مي‌توانيم از دكمه‌هاي مربوط در پانل اكشن استفاده كنيم. پس از آغاز به ضبط، همه عمليات انجام گرفته در محيط فتوشاپ به صورت اتوماتيك ذخيره مي‌شود و در مواقع لزوم قابل فراخواني خواهد بود. پس از ضبط اكشن مورد نظر مي‌توانيم نسبت به ويرايش آن در پانل اكشن اقدام كنيم و در صورت نياز مرحله يا مراحلي از آن را با درگ روي آيكون سطل زباله حذف كرده يا تقدم و تاخير آنها در اجرا را با درگ به محل دلخواه از پروسه اكشن عوض كنيم. در پانل اكشن در سمت چپ نام هر مرحله اكشن (L) يك قسمت براي فعال يا غير فعال‌كردن كادر محاوره‌اي تنظيمات مربوط به فرمان اجرا شده آن مرحله و يك قسمت (K) براي فعال يا غير فعال‌كردن هر مرحله وجود دارد كه در صورت 
غير فعال‌كردن يك مرحله از يك اكشن، اين بخش كنار نام آن اكشن و آن مجموعه به رنگ قرمز ديده مي‌شود.

همان‌گونه كه قبلا نيز گفته شد با كليك روي منتها‌اليه سمت راست و بالاي پانل اكشن (M) به بخش مديريت پانل اكشن دسترسي خواهيم يافت. بخش‌هاي مختلف اين بخش عبارت است از:

1‌ـ تبديل پانل اكشن به حالت دكمه‌اي

2 ـ ايجاد اكشن جديد

3 ـ ايجاد مجموعه جديد

4 ـ ايجاد يك كپي از اكشن انتخاب شده

5 ـ حذف يك اكشن

6 ـ اجراي يك اكشن

7ـ شروع ضبط اكشن

8 ـ ضبط دوباره اكشن

9 ـ اعمال كادر منويي

10 ـ اعمال توقف در اكشن

11 ـ اعمال مسير در اكشن

12 ـ تنظيمات اكشن

13 ـ تنظيمات اجراي اكشن

14 ـ فعال‌كردن امكان ذخيره انتخاب ابزارها

15 ـ پاك‌كردن تمامي اكشن‌ها

16 ـ بازگردان اكشن‌ها به حالت اوليه

17 ـ فراخواني اكشن

18 ـ جايگزيني اكشن

19 ـ ذخيره‌سازي اكشن

20 ـ فراخواني مجموعه‌هاي جديد

21 ـ‌ بستن پانل اكشن

تا قبل از ارائه فتوشاپ CS6 به كمك پانل اكشن فقط امكان ذخيره‌سازي فرامين، تنظيمات و فيلترها وجود داشت ولي با ارائه آخرين نسخه فتوشاپ امكان ذخيره‌سازي ابزارهاي انتخاب شده و عمليات انجام گرفته با آنها نيز فراهم آمده و به اين منظور بايد در قسمت مديريت اكشن گزينه Allow Tool Recording انتخاب شود تا انتخاب و استفاده از ابزارها نيز ذخيره شود.

 





تاريخ : سه شنبه 12 دی 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |